Ədviyyatlı şokolad

Ədviyyatlı şokolad

Maraqlı

Şokolad özü-özlüyündə yaxşıdır, amma ədviyyəli şokolad, mübahisəsiz yer üzündə ən populyar bir yemək olanın tamamilə fərqli bir ləzzət səviyyəsidir. Adi şokoladı ləzzətli, qeyri-adi bir yemək edə biləcək bir çox ədviyyat var. Nanə, darçın və ya zəncəfil kimi bəzi birləşmələr adi haldır və artıq çox sürprizə səbəb olmur. Bəs, məsələn, şokolad və çəhrayı bibərin birləşməsi nədir? Yoxsa şokolad və şüyüd toxumu?

Arxeoloji dəlillər ədvalı şokoladın tarixinin çox əsrlərə dayandığını göstərir. Başlanğıcda, Orta və Cənubi Amerika xalqları kakao fasulyəsindən vanil və ya çili əlavə edilərək bir içki hazırladılar, daha da məşhur bir əlavə olan çili. Yəni bu gün ən çox sevdiyimiz isti şokolad, yumşaq, qaymaqlı olmaq əvəzinə əvvəlcə kəskin, ədviyyatlı bir dada sahib idi. Bir az sonra şokolada qara bibər əlavə edildi və kakao paxlası Asiyaya gətirildikdən sonra istifadə olunan ədviyyatların siyahısı çox böyüdü. Məhz o vaxt məşhur kakao və darçın birləşməsi bu gün ortaya çıxdı.

Avropada kakao əvvəlcə ədviyyatla səhv salındı, amma tez bir zamanda məyus oldu. Rəvayətə görə, 16-cı əsrdə şəkər ilk dəfə kakaoya əlavə edildi və dünyanı fəth etməyi hədəfləyən ləzzəti aldı.

Şokolad üçün ədviyyat və otlar

Bu gün qatqıların seçimi əsasən şokoladın növündən asılıdır. Müxtəlif ədviyyatlar və ətirli otlar şokoladın dadını tamamilə fərqli yollarla yola salırlar. Bəziləri əvvəlcə kifayət qədər güclü bir aroma sahibdirlər və şokoladla bir duetdə bərabər şərtlərdə "oynayırlar". Digərləri əsas şokolad notunu kəsmədən, lakin xoş bir ləzzət qoymadan incə, incə bir çalar vermək qabiliyyətinə malikdir.

Tez-tez ədviyyat və otlar əzilmiş formada dizayner əl istehsalı şokolada əlavə olunur, bunun sayəsində məhsulun xüsusi bir buketi deyil, həm də toxuması görünür. Bu gün yalnız Moskvada deyil, həm də ölkənin bir çox bölgəsində fəal şəkildə inkişaf edən bu cür sənətkarlıq şokoladının istehsalı, qeyri-adi desert növlərinə marağın artmasına yeni bir təkan verdi. Hazır məhsulun hamar homojen toxuması vacibdirsə, məsələn, şokoladlarda, tam və ya doğranmış toxumlarda, otlarda, darçın çubuqlarında, zəncəfil, hindistan cevizi, vanil lobya və s. Krem, süd və ya şərbətdə qaynadılır və sonra süzülmüşdür. Südlü şokolad Südlü şokolad mülayim qaymaqlı bir dada malikdir. Bu, ədviyyatların parlaq və açıq bir qoxu verə biləcəyi vəziyyətdir.

Bal, hindistan cevizi, lavanta, çəhrayı Himalay və ya dəniz duzu, köri, çay, qəhvə, hil, bibər, darçın, cirə südlü şokoladla yaxşı birləşir. Qəhvə duz kimi şokoladı daha da dərinləşdirir və bu da təbii olaraq şirin yeməklər də daxil olmaqla hər cür yeməyin ləzzətini artırır. Təəccüblü deyillər ki, yaxşı bir aşbaz istənilən yeməyə duz qatır! Böyük duz kristalları incəliyə çox maraqlı bir toxuma verir, sözün əsl mənasında onlarla bomba ilə dildə partlayır.

Dünyanın ən populyar növlərindən biri olan "isti" Kamis masalasının ənənəvi Hindistan qarışığını ehtiva edir. Baharatlı masala buketi şokoladın dadını üzvi şəkildə tamamlayır və ona tanınan bir şərq ləzzəti verir. Ancaq lavanta ən nadir qatqılardan biridir. Bu ecazkar şokoladı dünyada yalnız bir neçə istehsalçı istehsal edir.

Acı şokolad

Bu suş hər şeydən ən az şirin olduğu üçün kulinariya təcrübələri üçün çox yönlü bir material sayılır və ədviyyatlı və şirin qatqılarla eyni dərəcədə yaxşı işləyir.

Nanə, hil, vasabi, jalapenos, darçın, şüyüd, küncüt toxumu, dəniz duzu, çili bibəri, qayen bibəri, qara bibər tünd şokolad üçün ədviyyat kimi istifadə olunur.

Kamis çili və kakao tozu klassik seçimlərdir. Biber kəskinliyi şokoladın yüngül acısı ilə olduqca yaxşı cütləşir və çox qeyri-adi bir ləzzət qoyur. Ancaq wasabi ilə şokolad dərhal şokolad əriməyə başladığı zaman arxa plana keçərək kakao paxlalarının saf dadına yol verən parlaq ədviyyatlı bir yapon horseradish notu ilə vurur.

Ağ şokolad

Bu çeşid, fərqli ədviyyatlarla bəzən tamamilə unikal ləzzət birləşmələri yaratmağa imkan verən çox spesifik bir ləzzətə malikdir. Ağ şokoladın agave şərbəti, ağcaqayın şərbəti, limon otu, zəfəran, limon, əhəng, dəfnə yarpağı, yasəmən, zəncəfil və reyhanla birləşməsini sınamağa dəyər.

Çəhrayı bibər, adına baxmayaraq heç istiot deyil. Əslində adını kəskin dadından alan şinus ağacının qurudulmuş meyvəsidir. Çəhrayı bibər tez-tez həm əsas yeməklərdə, ədviyyat əlavə etmək üçün, həm də şirinlərdə balanslı bir şirin dad yaratmaq üçün yeməkdə istifadə olunur. Bu ədviyyatın parlaq ədviyyəli bir dadı olmadığı üçün şokoladın özünün mürəkkəb dadını diqqətəlayiq şəkildə vurğulayır.

Yalnız dadlı deyil, həm də sağlamdır

Şokolad yalnız milyonlarla insanın sevdiyi bir yemək deyil və ya sizi tez bir zamanda ruhlandırmaq üçün asan bir yoldur. Keyfiyyətli bir məhsul, təbii ki, az miqdarda istehlak edildiyi təqdirdə, bədənə faydalı təsir göstərən qiymətli bir antioksidan mənbəyidir.

Şokoladı təbii ədviyyat və otlarla birləşdirərək daha çox ləzzət və daha çox zövq almaqla yanaşı sağlamlığa daha çox fayda gətirəcəksiniz. Məsələn, isti bibər maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır və viruslarla mübarizə aparır, vanil və təbii üyüdülmüş darçın "Kamis" qocalma prosesini ləngidir və xərçəngin qarşısını alır, qərənfillər öskürəkdən qurtulmağa kömək edir.

Şokoladın ədviyyatlarla mümkün olan çox sayda birləşməsi hər kəsə öz xüsusi dadını, sevimli reseptini tapmaq şansı verir. Ədviyyatlar yalnız şokoladın özünə deyil, həm də kakao olan istənilən yeməklərə əlavə edilə bilər. Ədviyyatlarla sınaqdan çəkinməyin, sonra kiçik bir çörek də sizin üçün böyük bir kulinariya kəşfinə çevriləcəkdir!

 

Рекомендуем почитать

Sobanın Hərarəti C° F° Qaz İstilik 110 225 1/4 Çox..

Toyuq populyarlığını demək olar ki, bütün ləzzətlərə və kulinariya seçimlərinə uyğunlaşma asanlığına borcludur..

“Blooming” (çiçəklənən) çayı digər bir adıyla “Terapiya çayı” suda çiçək..