Zəncəfil

Zəncəfil

Ədviyyatların faydaları

Üç min ildən çox əvvəl zəncəfil Finikiyalılar tərəfindən Aralıq dənizi ölkələrinə ixrac edildiyi Asiyanın tropik bölgələrində becərilirdi. Əvvəlcə valyuta kimi istifadə etdilər. Finikiyalılar zəncəfilin dadının nə olduğunu sınamasaydılar, bəlkə də bu günə kimi pul icad olunmazdı. Zamanla İskəndəriyyə zəncəfil idxalının ən böyük mərkəzinə çevrildi. 1. əsrdə Romalı gurme Celius Apicius bu ətirli ədviyyatdan souslar hazırlamaqda, həmçinin mal əti, donuz əti və quş ətinə əlavə etməyi məsləhət gördü. Zəncəfil də ətirli duzun tərkib hissəsi idi. Ancaq zəncəfilin üstünlüklərinin siyahısı bununla bitmir. 13-cü əsrdə ərəblər bu bitkini Şərqi Afrikaya, 16-cı əsrin əvvəlində Portuqaliyanı Qərbi Afrikaya, İspanlar isə öz növbəsində Karib adalarına gətirdilər. Orta əsrlər Fransa və İngiltərədə bir çox xalq ənənələri zəncəfilli çörəklə əlaqəli idi və onları bişirmək üçün bir çox fərqli reseptə qədim İngilis yemək kitablarında rast gəlmək olardı. Hal-hazırda ədviyyat kimi zəncəfil bütün dünyada bilinir və hər mətbəxdə olması mütləq hesab olunur. İndi Avropa ölkələrində populyar olan Çin mətbəxinin yeməklərini hazırlayarkən çox faydalı ola bilər.

Yamayka adasının əkin sahələrində yüksək keyfiyyətli zəncəfil yetişdirilir. Bu bitkinin hündürlüyü ümumiyyətlə 1 metrdən çox deyil, çox xas yarpaqları olan budaqlı qalın budaqları var: hər yarpağın ortasında irisə bənzər bir sarı çiçək var. Gözəlliyinə baxmayaraq, köklər hələ də bu ağacın yeməli hissəsi hesab olunur. Satışa təqdim etdiyimiz zəncəfil iki növ ola bilər: kök parçaları (onları böyük supermarketlərdə ala bilərsiniz) və daha populyar olan toz (ədviyyat istehsal edən firmalar tərəfindən təmsil olunur). Zəncəfil, təravətləndirici, odunsu, bir az şirin nota sahib spesifik güclü bir ətir ilə xarakterizə olunur və dadı kəskin və bir az acıdır. Çox miqdarda efir yağına borclu olduğu bu kəskin dad və özünəməxsus qoxu. Yetişmədən, yəni bitki 5-6 aya çatdıqda yığmağa başlayırlar, çünki bu anda kök birbaşa istehlak üçün və həmçinin konservləşdirmək üçün ən uyğun hesab olunur. Bu müddət ərzində kökün dadı hələ kəskinlik qazanmağa vaxt tapmır və quruluşu daha yumşaqdır. Toz şəklində ətirli bir ədviyyat almaq istəyirsinizsə, bitkinin yetişməsi üçün bir neçə ay daha gözləməlisiniz və köklər daha lifli və dadı kəskin olur.

Zəncəfil adətən şirniyyat, şorba, bişmiş donuz əti, ov, quzu, müxtəlif tərəvəz xörəkləri, düyü, pişmiş yumurta, desert və kompotlara əlavə olunur. Xiyar və balqabaq konservləşdirmək üçün də istifadə olunur. Zəncəfil köri tərkib hissələrindən biridir, məhz onun sayəsində bu ədviyyat Asiya ölkələrində xüsusilə məşhur olan bənzərsiz bir dad qazanır. Bu ətirli ədviyyata evdə müxtəlif qənnadı məhsullarının istehsalında əsas rol verilir: zəncəfilli çörək, tortlar, peçenye. Nəhayət, onun ingilis zəncəfil pivəsinə (“Zəncəfil ale”) və maya, şəkər, limon, kişmiş və bibər (“Zəncəfil şərabı”) əlavə edərək Amerika limonadına əlavə olunduğunu xatırlamaq olmur. Və bu içkiyə bir az daha viski əlavə etsəniz, çox məşhur bir içki "Viski macu" alacaqsınız. Daha əvvəl də gördüyümüz kimi, zəncəfil müxtəlif qida və içkilərdə istifadə edilə bilər. Satışda çox məşhur üyüdülmüş zəncəfil ilə yanaşı təzə yaşıl zəncəfil də ola bilər, ondan çay hazırlanır və böyük qurudulmuş kök parçaları (qapalı bir qazanda bişirilirsə, bənzərsiz bir dad əldə edəcəksiniz). Çin və Hong Kongda satışda konservləşdirilmiş zəncəfil də tapa bilərsiniz: bunlar şəkər şərbəti ilə tökülən, çox yumşaq bir dadı olan yetişməmiş köklərdir. Yaponiyada günümüzdə çox dəbdə olan suşinin tərkib hissələrindən biri olan qırmızı və çəhrayı zəncəfil də konservləşdirilir (soya sousunda isladılmış, bu yeməyə özünəməxsus bir cazibə verir). Nəhayət, zəncəfil, əksər meyvələr kimi, sadəcə şəkərlənə bilər.

Məşhur ingilis bitkişünası John Parkinson "Theatrum Botanicum" elmi əsərində yazırdı: "Zəncəfil qidanın qəbulu və həzmi üçün boş bir mədə hazırlamaq qabiliyyətinə malikdir". Ənənəvi şərq təbabəti aromatik zəncəfil yağını mədənin zəif işləməsi üçün təsirli vasitə kimi tövsiyə edir. Hal-hazırda, hər hansı bir ölkədə tibb qan dövranını yaxşılaşdırmaq üçün çox faydalı olan zəncəfil çayı ilə məşhurdur: sadəcə bir fincan isti qara çaya bir az üyüdülmüş zəncəfil əlavə etməlisiniz - sizə enerji partlayışı və sağlamlığınız təmin edilir. Soyuqdəymələri müalicə etmək üçün təzə köklərdən bir qaynaq da edə bilərsiniz.

Рекомендуем почитать

Mixək - mixək ağacının qurudulmuş qönçələridir. 10-15 metr hündürlüyündə hamargövdəli..

Qədimdə bu ot möcüzəli sayılırdı. Belə hesab olunurdu ki, kəklikotu insanın ruhunu möhkəmləndirir, "qara..

Vaxtilə qədim Ellada torpağında Olimpiya oyunları zamanı qalib idmançılar dəfnə yarpaqlarından hörülmüş..